Община Кърджали изгражда пешеходни зони и велоалеи около Водното огледало, съхранява зелените площи във „Възрожденци”
[01 Февруари 2024]

Община Кърджали изгражда пешеходни зони и велоалеи около Водното огледало, парите са заложени в Инвестиционната програма за тази година. Очаква се Общинският съвет да даде зелена светлина на сесията на 16 февруари.[още...]

Ерол Мюмюн пред бизнеса в Кърджали: Работим за два нови моста над Арда,ще ремонтираме Новия мост
[31 Януари 2024]

Работим за изграждането на два нови моста над Река Арда, ще ремонтираме и Новия мост. Трафикът в Кърджали е много натоварен. Градът се пука по шевовете. Нуждата от нови съоръжения над реката е належаща.[още...]

КРИБ в Кърджали постави началото на традиционни срещи с кмета,Ерол Мюмюн-стягайте се,ще мирише на асфалт!
[30 Януари 2024]

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и нейната структура в Кърджали постави началото на традиционни срещи с кмета на общината Ерол Мюмюн и представители на неговия екип.Инициативата бе подкрепена и от ръководството на Асоциацията по туризъм „Перперикон”.[още...]

Съобщение относно предстояща среща
[29 Януари 2024]

Имаме удоволствието да Ви информираме, че ще се състои организирана среща на представителите на бизнеса от КРИБ- Кърджали с кмета на Община Кърджали – г-н Ерол Мюмюн и заместник-кмета ресор „Европроекти, териториално развитие и строителство” – г-н Даниел Делчев. [още...]

 

[28 Септември 2018]

Лазар Попов, председател на КРИБ-Кърджали: Ще работим активно за икономическото развитие на региона, имаме прекрасни даденостиЦелта ни е да работим за икономическия растеж на региона, за привличане на инвестиции и задържане на младите хора тук, заяви Лазар Попов по време на среща между представители на бизнеса и образованието

Какви са възможностите и условията за провеждане на дуално обучение в кърджалийските фирми и предприятия и как на практика да се осъществи то в нашия регион.
Това обсъждаха вчера индустриалци и представители на образованието по време на редовното общо събрание на регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в Кърджали, което се проведе в конферентната зала на хотел Кърджали“.

Повече за срещата между бизнес и образование разказва пред „Нов живот“ Лазар Попов, председател на УС на КРИБ-Кърджали

Разговора води Божидара АНГЕЛОВА

Господин Попов, какво провокира тази среща и какво се случи там?

-На нашата среща разговаряхме по темата за дуалното обучение, за това какви са възможностите и условията за провеждане на дуално обучение във фирмите на КРИБ. Срещата се проведе съвместно с директорите на професионалните гимназии. Не е тайна, че бизнесът изпитва глад за кадри. И вече реално мислим в тази насока как да работим съвместно с образованието, за да създаваме бъдещи кадри в региона. Идеята е КРИБ – Кърджали не само да защитава интересите на работодателите, но да развиваме и региона икономически, да привличаме инвестиции, да създаваме кадри, тъй като кадрите са гръбнака на бизнеса. Бизнеса без хора няма как да функционира.

Какви са нужните условия за осъществяване на едно такова дуално обучение на младите хора?

-Поканили сме икономист от Института за пазарна икономика, той ще направи презентация от разработено изследване на регионално ниво за възможностите и условията за развитието на определени браншове. Ще бъдат разгледани както географски дадености, така и природните ресурси, така и хората, населението. Тоест всичко това, с което разполагаме като регион, за да знаем къде можем да се концентрираме, за да използваме местните ресурси и дадености най-пълноценно. От Общинския информационен център пък ще ни представят актуалните в момента и близките във времето програми за финансиране, които предстоят. Надявам се това да е полезно за всички участници-членове на КРИБ.

Интересът от страна на ПГ е голям…

-Да, в момента има интерес и голямо желание от тяхна страна. От наша също. Сега остава да видим практически как ще се случат нещата – какво се изисква, какви са условията, за да започнем вече така целенасочено да работим в тази посока. Не само да си говорим.

Кои са най-оголените за специалисти браншове в нашия регион?

-В момента в нашия регион много силно се развива строителството, машиностроенето, търсят се оператори на машини – фрези, стругове и т.н. Има нужда не само обикновени работници, но и квалифицирани хора – инженери, строителни техници, проектанти. Трябва много добре да се види и прецени какви точно браншове се развиват в региона и какви специалисти са нужни.

Предвиждате ли и други подобни срещи за в бъдеще?

-КРИБ – Кърджали ще работи доста активно в тази насока. Както вече казах, целта ни е да развиваме региона, да създаваме предпоставки за нови инвестиции. Оптимист съм о смятам, че имаме потенциал, което е много важно. Имаме желание за развитие. Иска ми се в бъдеще по-активно да работим с местната власт – общинска и областна управа.

Това е начин да се задържат младите хора в града…

-Да, това е целта. Защото какво се случва в момента – инвестираме в образование, то създава кадри, които изтичат навън. Това е много негативен проблем. Трябва да задържам тук младите, както и да привличаме нови хора. Имаме нужните дадености това да се случи.

Новината е посетена: 2122 пъти

© 2012 - 2024, KRIB Kardjali. All Right Reserved. Webdesign: SWS