Инж. Хасан Азис посрещна делегация от Република Узбекистан
[17 Ноември 2018]

Кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис посрещна делегация от Република Узбекистан, съпровождана от народния представител Адлен Шефкед.[още...]

Работодатели и директори на професионални гимназии си дадоха среща, обсъждаха дуалното образование
[28 Септември 2018]

Какви са възможностите и условията за провеждане на дуално обучение в кърджалийските фирми и предприятия и как на практика да се осъществи то в нашия регион. Това обсъждаха вчера индустриалци и представители на образованието по време на редовното общо събрание на регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в Кърджали, което се проведе в конферентната зала на хотел Кърджали“.[още...]

Лазар Попов, председател на КРИБ-Кърджали: Ще работим активно за икономическото развитие на региона, имаме прекрасни дадености
[28 Септември 2018]

Целта ни е да работим за икономическия растеж на региона, за привличане на инвестиции и задържане на младите хора тук, заяви Лазар Попов по време на среща между представители на бизнеса и образованието[още...]

Учредителното събрание на регионалната структура на КРИБ за област Ямбол
[01 Юни 2018]

На 30 май 2018 г. в гр. Ямбол се проведе Учредителното събрание на регионалната структура на КРИБ за област Ямбол. Регионалната организация на КРИБ в Ямбол бе открита официално от проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, заместник-председател на Управителния съвет на КРИБ, който приветства учредителите и гостите на събитието.[още...]

 

[07 Декември 2015]

От КРИБ лансират идеята за Колеж по строителство в КърджалиПредседателят на браншовата организация Кирил Домусчиев похвали местните предприемачи за активността им по време на бизнес дискусии

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подема инициатива за обособяването на Колеж по строителство в Кърджали. Идеята лансира при посещението си в града край Арда зам.председателят на КРИБ Иван Бойков, който е и шеф на Камарата на строителите. Пред приемачи от Кърджалийско той заяви, че бизнесът изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка. ”В момента на пазара на труда има свободни работни места, които не могат да бъдат заети поради липсата на добре подготвени кадри”, посочи Бойков.
Той поясни, че функционирането на подобно учебно заведение може да захранва с квалифицирани работници и ръководители строителния сектор в Южна България. Очакванията са да бъдат привлечени млади хора не само от Източните Родопи, но и от Смолян и Хасково. За да заработи обаче колежът е необходимо да влезе в сила Закона за професионалното образование.
„Вече сме напреднали доста в реализирането на идеята, която получи благословията и на образователния министър. Планираме в началото на следващата година да проведем среща отново в Кърджали между представители на КРИБ, просветния министър, областния управител и местната власт. След като Законът за професионалното образование излезе от парламента, ще се сформира Инициативен комитет, който да съдейства за създаването на подобен колеж. Подобно учебно заведение ще има в Монтана. Там ще бъдат обхванати младежи от Северозападна България.
Регионът тук е с традиции в строителството, но този колеж ще бъде комплексен, няма да подготвя само кадри за строителния сектор. Затова трябват вашите препоръки. Вашата визия за това как ще се развива регионът, от какви кадри има нужда бизнесът и такива специалности да влязат в образователното заведение“, каза още Бойков.
На опознавателната среща в Кърджали присъства и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който похвали местните предприемачи за проявената от тях активност по време на браншови дискусии в столицата. „Хората ни гласуват доверие, присъединявайки се към голямото семейство на КРИБ. Надявам се да сме полезни на бизнеса във всеки региона на страната”, изтъкна Домусчиев.
Той заяви, че 2015-та била белязана с множество успехи за КРИБ, най-значимият който е недопускане увеличаване на данъците за бизнеса и общините въпреки натиска от страна на партии и политици. Имаме сериозен принос в пенсионната реформа. Постигнахме консенсус със синдикатите”, отбеляза още председателят на КРИБ.
Кирил Домусчиев изтъкна заслугите на конфедерацията за ограничаване на сивия сектор, който изкривява пазарната среда.Сред успешните инициативи на организацията са поставянето на измервателни прибори по бензиностанциите и мерките срещу нелегалните казани за ракия. „В КРИБ няма фирми от сивия сектор”, категоричен бе Домусчиев. Това привлича според него по 20-30 сериозни компании всеки месец в редиците на организацията. Три-четвърти от БВП се произвежда от членове на КРИБ.
Председателят на структурата на КРИБ в Кърджали Фахри Идриз приветства с добре дошли участниците във форума. Той посочи, че организацията в града край Арда обединява местния бизнес за постигане на по-добри икономически показатели.
„Нашата структура съществува от 1446 дни. Стартирахме с 26 фирми, сега сме четири пъти повече. В добри отношения сме с местната и държавна власт”, посочи Идриз.Той подчерта, че бизнесът е обединен от идеята за по-добър живот на кърджалийци и на идните поколения. „Бизнесът е потребност, като религията и политиката за реализацията на всякакви финансово-икономически и социални процеси в страната”,отбеляза още домакинът.
Гост на работната среща на работодателската организация бе търговското аташе на Р Турция в Пловдив Баръш Йеничери. Той изрази желание търговската мисия на Турция в България да се срещне с ръководството на КРИБ в столицата. Трябва по-често да провеждаме работни форуми и такива с участие на широк кръг представители на бизнеса. Наскоро имахме такава среща в Пловдив. Там изтъкнаха, че е добре контактите да се превърнат в контракти, каза Йеничери.„Водата като не тече се вмирисва.Трябва да има динамика в отношенията между нашите две приятелски и съседни страни, да има поток от контакти”, подчерта търговското аташе. Според него е необходима подкрепа за организации като КРИБ, които са проводници на новаторски идеи.
Новината е посетена: 846 пъти

© 2012 - 2019, KRIB Kardjali. All Right Reserved. Webdesign: SWS