Община Кърджали изгражда пешеходни зони и велоалеи около Водното огледало, съхранява зелените площи във „Възрожденци”
[01 Февруари 2024]

Община Кърджали изгражда пешеходни зони и велоалеи около Водното огледало, парите са заложени в Инвестиционната програма за тази година. Очаква се Общинският съвет да даде зелена светлина на сесията на 16 февруари.[още...]

Ерол Мюмюн пред бизнеса в Кърджали: Работим за два нови моста над Арда,ще ремонтираме Новия мост
[31 Януари 2024]

Работим за изграждането на два нови моста над Река Арда, ще ремонтираме и Новия мост. Трафикът в Кърджали е много натоварен. Градът се пука по шевовете. Нуждата от нови съоръжения над реката е належаща.[още...]

КРИБ в Кърджали постави началото на традиционни срещи с кмета,Ерол Мюмюн-стягайте се,ще мирише на асфалт!
[30 Януари 2024]

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и нейната структура в Кърджали постави началото на традиционни срещи с кмета на общината Ерол Мюмюн и представители на неговия екип.Инициативата бе подкрепена и от ръководството на Асоциацията по туризъм „Перперикон”.[още...]

Съобщение относно предстояща среща
[29 Януари 2024]

Имаме удоволствието да Ви информираме, че ще се състои организирана среща на представителите на бизнеса от КРИБ- Кърджали с кмета на Община Кърджали – г-н Ерол Мюмюн и заместник-кмета ресор „Европроекти, териториално развитие и строителство” – г-н Даниел Делчев. [още...]

 

[05 Юли 2019]

Председателят на КРИБ – Кърджали пред „Нов живот“: Подпомагаме всеки бизнес, който успява да работи и се развива в регионаКрайно време е да се обърне пирамидата на средното образование и да се обърне в по-голяма степен към професионалната насоченост.


- Господин Попов, какво е мястото на КРИБ – Кърджали сред работодателските организации в региона?


- КРИБ – Кърджали заема водеща позиция в региона сред работодателските организации както с най-големия си членски състав, така и с постоянната си активна дейност. КРИБ – Кърджали освен че защитава интересите на работодателите в региона, взема активно участие в редица обществено-значими мероприятия. Участва активно в регионалните съвети по образование, развитие, трудова заетост и в други сфери от живота на Кърджали.


- КРИБ дава добра оценка за условията на бизнес в страната. Какво е вашето мнение за региона?


- Всеки регион има своите регионални, географски и социални специфики. Нашият регион е доста специфичен за страната. Има своите специфични исторически и природни забележителности. Всеки, който успее под някаква форма да се възползва от регионалните специфики, мисля успява да се развие и с това допринася за развитието на региона като цяло. Трябва да подкрепяме и подпомагаме всеки бизнес, който успява да работи и се развива в региона.


- Ние сме в изборна година. Има ли опит за политизиране на структурата в Кърджали?


– Не, КРИБ – Кърджали се дистанцира твърдо от политически пристрастия и позиции. Естествено, готови сме за партньорство и обсъждане на всякакви въпроси, които са в  сферата на интересите на КРИБ – Кърджали и региона.


- КРИБ – Кърджали е единствената работодателска организация, която връчва годишни награди в нашата област. Има ли сериозна конкуренция за тях?


-Определено тази година имаше доста голяма конкуренция, особено в категорията на малки и средни предприятия. Това е един много радващ факт, който показва, че бизнесът на това ниво в региона, освен че е доста активен, конкурентоспособен и гъвкав, вече се развива и  формира една стабилна социална отговорност.


Тази година за първи път включихме в отличията и общините от региона, защото смятаме, че общините заемат  основно място в развитието на региона с подкрепата си за бизнеса на регионално ниво.


- Какво е отношението Ви към дуалното обучение? Подготвят ли се добре в региона необходимите кадри за индустрията?


- Въпроса с образованието е доста широка и наболяла тема. Към момента бизнесът в България изпитва остра нужда от 150 хиляди квалифицирани кадри. Отбелязвам – квалифицирани хора с образование и формирани професионални умения и познания. В близките 2-3 години се очаква тази цифра да надхвърли 450 хиляди.


В нашия регион условията не се различават от тези в страната. Бизнесът вече явно изпитва недостиг на техници, инженери, оператори на машини, шофьори, медицински персонал и др. Да не говорим за кадрите в  туристическата и ресторантьорските сфери,  които напоследък се развиват доста добре в нашия регион.


Въпросът с дуалното обучение вече заема доста сериозни полемики. Крайно време е да се обърне пирамидата на средното образование и от гимназиално насочено образование да се обърне в по-голяма степен към професионалната насоченост.


Естествено, въпросът е доста сложен, защото първо трябва да се положат доста усилия в популяризирането на дуалното обучение, насочването и формирането на насоки в определени  професии, които ще бъдат атрактивни в близкото бъдеще в нашия регион. За да се случи това, бизнесът трябва да заеме по-активна позиция, да си сътрудничи с образованието и да започне да мисли и заделя ресурси в тази посока.


В КРИБ – Кърджали вече работим активно в тази област. Имаме вече няколко инициативи. Надявам се те да продължат, да дадат своите резултати и да продължим с популяризирането и развитието на професионалното дуално обучение.


- КРИБ – Кърджали се включва в дарителски акции. Бихте ли посочили някои от тях?


- Доста фирми и организации от региона вече имат ясно дефинирана и активна социално-отговорна политика, което лично мен много ме радва. Малко ще ми е трудно да изброя всички инициативи, защото са доста. Членове на КРИБ активно подпомагат редица социални, екологични, спортни, културни и други проекти.


Въпросите зададе: Георги  КУЛОВ

Новината е посетена: 2681 пъти

© 2012 - 2024, KRIB Kardjali. All Right Reserved. Webdesign: SWS